لای فای ؛ روشی برای انتقال داده ها با سرعت فوقالعاده زیاد به شیوهای کاملا ایمن و مطمئن
لای فای ، “Light Fidelity” برای اولین بار در سال ۲۰۱۱ توسط مهندس Harald Haas در طی کنفرانس TED معرفی و استفاده شد. به کمک لای فای ، انتقال داده ها بصورت بی سیم نوری می باشد که این نورها کاملا مرئی هستند که از لامپ های ماوراء بنفش و مادون قرمز برای برقراری ارتباط استفاده می کند. در تکنولوژی لای فای سرعت انتقال اطلاعات بسیار بالا و امن است.
در ادامه برای اولین بار امکانی به نمایش در می آید که ویدئو را از یک لامپ LED با استاندارد موجود در بازار به سلول خورشیدی و یک لپتاپ که به عنوان گیرنده عمل می کند، منتقل شود. در اینجا Wi-Fi ( اینترنت بی سیم) درگیر نیست، و تنها نور وجود دارد.
بیشتر بدانیم: نانو تکنولوژی>>
نگاهی به کارکرد لای فای
نکته این هست که برای کم کردن شکاف دیجیتالی، گسترش عظیمی در اینترنت باید داشته باشیم. لای فای ، همچنین به ما امکان داشتن چیزی را میدهد که آن را « اینترنت اشیأء» می نامیم که به کمک آن دهها میلیارد دستگاه می توانند به اینترنت متصل شوند.
آقای هالاد هاس مخترع این تکنولوژی می گوید، چنین گسترشی در اینترنت میتواند در شرایطی کار کند که از انرژی با کربن صفر ( پاکیزه ترین نوع انرژی) استفاده شود. این بدان معناست که نیاز داریم از زیرساختهای موجود تا جایی که امکان دارد استفاده کنیم. و به همین دلیل هست که LED بوجود آمد.
آقای هاس برای اولین بار در TED سال ۲۰۱۱، لای فای یا لایت فیدلیتی(Light Fidelity) را نشان داد. لای فای از LED موجود در بازار، برای انتقال داده ها با سرعت فوقالعاده زیادی به شیوهای کاملا ایمن و مطمئن استفاده میکند. دادهها با نور منتقل میشوند و تغییرات جزئی در شدت نور، کدگذاری میشود. اگر ما به پیرامومان نگاه کنیم، لامپهای LEDزیادی در اطرافمان میبینیم. این لامپ ها، زیرساخت های قوی برای Li-Fi پیرامون ما هستند. اما تاکنون، از دستگاههای ویژه ای به نام ردیاب کوچک عکس، برای رسیدن اطلاعات کدگذاری شده در داده ها استفاده کرده ایم. آقای هاس میخواهد برای رسیدن اطلاعات از چراغهای لای فای راهی بیابد تا از زیرساخت های موجود نیز استفاده کند . به همین دلیل هست که وی به دنبال سلولهای و پنلهای خورشیدی هست.
بیشتر بدانیم: رمزنگاری >>
عملکرد سلول های خورشیدی در این تکنولوژی
یک سلول خورشیدی نور را جذب میکند و به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. به همین دلیل است که میتوانیم از سلول خورشیدی استفاده کنیم وموبایلهایمان را شارژ کنیم. اما نیازداریم که به خاطر داشته باشیم که دادهها در تغییرات کوچک نور، کدگذاری شدهاند پس اگر نوری که میرسد، نوسان داشته باشد، انرژی موجود درسلول خورشیدی را برداشت میکند. این بدین معناست ما مکانیسم اصلی در اینجا برای رسیدن اطلاعات از نور توسط سلول خورشیدی را داریم. زیرا نوسانات حاصل، در جهت انرژی برداشت شده برای انتقال دادهها عمل میکند.
البته پرسش این هست: آیا میتوانیم تغییرات خیلی سریع و کوچک نور را دریافت کنیم، مانند آنچه در نور LED هست؟ و پاسخ، بله می باشد. ما در آزمایشگاه نشان دادیم که میتوانیم تا ۵۰ مگابایت در ثانیه از یک سلول خورشیدی استاندارد موجود در بازار بگیریم. و این سریعتر از بیشتر پهنای باندهای ارتباطی این روزهاست.
بیشتر بدانیم: تعامل مجازی >>
نمایش عملی تکنولوژی لای فای
آقای هاس به صورت عملی، کارکرد این تکنولوژی را نشان می دهد. در جعبه ای که یک لامپ استاندارد LED هست و در روبروی آن یک سلول خورشیدی استاندارد موجود در بازاروجود دارد، که به لپتاپ وصل هست. و دستگاهی در اینجا داریم تا انرژی که از سلول خورشیدی برداشت میکنیم را قابل دیدن کند. این دستگاه چیزی را در لحظه نشان میدهد. چون که سلول خورشیدی را از نور محیط انرژی دریافت کرده است.
آنچه که در ابتدا پس از روشن شدن لامپ خواهید دید بالا رفتن عقربه های دستگاه می باشد. خُب سلول خورشیدی، در یک لحظه، انرژی را از منبع نور غیر طبیعی دریافت می کند. اگر این منبع نور را خاموش کنم، میبینیم که عقربه دستگاه پائین میآید.
برای نمایش تصویر در نمایشگر از نور LED می توان کمک گرفت. یک لامپ LED این ویدئو را نمایش میدهد. توسط تغییر نور LED به روش خیلی ظریفی، به طوریکه نمیتوانید با چشمهایتان آن را تشخیص دهید. زیرا تغییرات بسیار سریعتر از آن هستند که قابل تشخیص باشند. اما برای اینکه این نکته ثابت شود، می توانیم روی سلول خورشیدی را بپوشانیم. خیلی سریع متوجه میشوید که انرژی برداشت شده کاهش یافته و نمایش ویدئو هم متوقف می شود. اگر روی آن را برداریم دوباره ویدئو نمایش داده میشود. ما انتقال ویدئو و برداشت انرژی را متوقف کردیم. پس این نشان میدهد که سلول خورشیدی به عنوان گیرنده عمل میکند.
اما حالا تصور کنید که لامپ های LED در خیابانها هستند، و هوا هم در شرایط مه آلود قرار دارد. می خواهیم شرایط مشابه مه را درست کنیم، پس به همین دلیل یک دستمال پارچه ای روی پنل خورشیدی قرار می دهیم. ابتدا متوجه میشویم که انرژی برداشت شده کاهش مییابد، همانطور که انتظار آن میرفت، اما ویدئو هنوز ادامه دارد. این بدان معناست که علیرغم اینکه سلول خورشیدی رویش پوشیده شده است، نور قابل توجهی از دستمال عبور کرده و به سلول خورشیدی میرسد، خب سلول های خورشیدی توانایی آن را دارند که اطلاعات را بخوانند و این اطلاعات را ساطع کنند.
آنچه که واقعا در اینجا مهم هست، این است که یک سلول خورشیدی به عنوان گیرنده در سیگنالهای کدگذاری شده نور با سرعت بالا تبدیل می شود. درحالی که عملکرد اصلیاش را به عنوان دستگاهی برای دریافت انرژی نگه میدارد. به همین دلیل است که امکان آن وجود دارد که از سلول های خورشیدی موجود در بام یک کلبه به عنوان گیرنده پهنای باند و از یک ایستگاه لیزری نزدیک به تپه و یا یک لامپ تیر چراغ برق استفاده کرد.
و واقعا اهمیتی ندارد که نور از کجا به سلول خورشیدی میتابد. و این برای سلولهای خورشیدی نیمه شفافی که بصورت یکپارچه وارد پنجره میشود نیز درست هست. سلول های خورشیدی به مبلمان شهری، یا در واقع، سلولهای خورشیدی با این میلیاردها دستگاهی که اینترنت را شکل میهد متصل می شوند. چون خیلی ساده، ما نمیخواهیم که این دستگاه به طور منظم شارژ کنیم و یا به شکل بدتر، هر چند ماه تعویض باتری داشته باشیم.
به کمک این تکنولوژی آقای هاس امیدوار است که بتواند شکاف دیجیتالی را کم کند و همچنین بتواند میلیاردها دستگاه را به اینترنت متصل کند. ضمنا تلاش آقای هاس و گروهش این است که همه اینها بدون مصرف عظیم انرژی صورت گیرد.
در تکنولوژی لای فای سرعت انتقال اطلاعات بسیار بالا و امن است.
برگرفته از وب سایت : TED
ثبت ديدگاه