طوفان خورشیدی ؛ ابرهای گازی از فوران های تاج خورشیدی
طوفان خورشیدی که نمایی دیدنی به نام شفق قطبی در آسمان قطب پدید میآورند، این قدرت را دارند که شبکههای برق، سیستمهای ارتباطی و ماهوارههای ما را خراب کنند. طوفان خورشیدی از ابرهای گاز داغی که در فورانهای تاج خورشیدی از خورشید خارج میشوند، طوفانی از ذرات یونیزه پرانرژی را تشکیل میدهند، به وجود می آید. طوفان خورشیدی میتواند ماهوارهها را بسوزاند، شبکههای انتقال برق و مخابرات را با اختلال روبرو کند و فضانوردان را به کام مرگ بفرستد. در این مقاله قصد داریم طوفان خورشیدی و تاثیر آن بر رو سیارات دیگر را بررسی کنیم.
تاثیر طوفان خورشیدی بر روی زمین
تصور کنید، تقریباً آخر زمستان است، و در خانهای سرد بیدار شدهاید، این در حالیست که تمام شب بخاری روشن بوده است. چراغ روشن نمی شود. در واقع، قهوهساز، تلویزیون … هیچکدام کار نمیکنند. به نظر میرسد زندگی بیرون هم متوقف شده است. هیچ مدرسهای باز نیست. بیشتر کسب و کارها متوقف شدهاند. هیچ قطاری حرکت نمیکند. این صحنه، گرچه شبیه فیلم های زامبی هست اما یک اتفاق است که در مارس ۱۹۸۹ در ایالت کبک کانادا رخ داده است. وقتی که شبکه برق به وسیله یک طوفان خورشیدی از کار افتاد.
خانم میهو ژانویر به عنوان فیزیکدان خورشیدی اعتقاد دارد، طوفانهای خورشیدی ابرهای عظیمی از ذرات هستند که هر از گاهی از خورشید فرار میکنند. ابرهای خورشیدی یادآور دائم این نکته هستند که ما در همسایگی یک ستاره فعال زندگی میکنیم. مطالعات خانم میهو به او کمک می کند که بفهمید طوفان های خورشیدی از کجا میآیند، چه رفتاری دارند و در دراز مدت تاثیر آنها بر جوامع بشری را چگونه می توان کاهش داد.
بیشتر بدانیم: مریخ>>
حفاظت زمین از خود در برابر طوفان خورشیدی
خانم میهو می گوید که : ” ۵۰ سال پیش، در آغاز عصر اکتشافات فضایی، کاوشگرهایی که بشر به فضا فرستاده است نشان داده که سیارههای منظومه شمسی ما دائماً در جریانی از ذرات که از خورشید میآید در حال آبتنی کردن هستند و ما به آنها باد خورشیدی میگوییم. به همان صورت که الگوهای باد جهانی اینجا، روی زمین از طوفانهای بزرگ اثر میپذیرد، بادهای خورشیدی هم گاهی تحت تاثیر طوفانهای خورشیدی قرار میگیرند که دوست دارم به آنها بگویم “تندبادهای خورشیدی”. وقتی آنها به سیارهها میرسند، محیط فضا را برآشفته میکنند. در عوض نورهای شمالی و جنوبی را به وجود میآورند، که در تصویر آنها را بر روی زمین، همچنین در زحل و مشتری می توانیم ببینیم.
خوشبختانه، بر روی زمین، سپر طبیعی سیاره ما از ما محافظت میکند. حبابی مغناطیسی که ما به آن مگنتوسفر میگوییم. اینجا در سمت راست تصویر میتوانید آن را مشاهده کنید. با این وجود طوفانهای خورشیدی مسئول اختلال در ارتباطات و عملیات ماهوارهای و سیستمهای هدایتی مانند GPS و اخلال در انتقال برق هستند. اینها همه تکنولوژیهایی هستند که بشر هر روز بیشتر و بیشتر به آنها وابسته میشوید. تصور کنید فردا بیدار شوید و تلفن همراهتان کار نکند. اینترنت قطع شده باشد. این یعنی شبکه اجتماعی نیز تعطیل است.
بیشتر بدانیم: سیاره بورچین>>
بیشتر بدانیم: ماه>>
نتایج تحقیقات دانشمندان بر روی طوفان های خورشیدی
به هر حال، با همواره مشاهده کردن خورشید، دانشمندان اکنون می دانند که طوفانهای خورشیدی از کجا میآیند. آنها از بخشهایی از خورشید میآیند که مقدار عظیمی انرژی ذخیره شده در خود دارد. متاسفانه بشر هنوز موفق نشده است که کاوشگرها را به درون اتمسفر سوزان خورشید بفرستد. جایی که دما میتواند تا ۱۰ میلیون درجه کلوین هم بالا برود. پس کاری که خانم میهو انجام می دهد استفاده از شبیهسازی کامپیوتری است تا بتواند این طوفانها را تحلیل کند و رفتار آنها را درست بعد از تولدشان در خورشید پیشبینی کند.
اما این تنها یک بخش داستان است. وقتی این طوفانهای خورشیدی در فضا حرکت میکنند، برخورد بعضی از آنها با کاوشگرهایی که انسانها برای کاوش جهانهای دیگر به فضا فرستادهاند، اجتناب ناپذیر است. منظور از جهانهای دیگر، به طور مثال، سیاراتی مانند زهره و عطارد است، و همینطور اجرامی مانند ستارههای دنباله دار. با وجود اینکه این کاوشگرها برای موارد مختلف علمی ساخته شدهاند اما میتوانند در نقش ایستگاههای هواشناسی کوچک کیهانی عمل کنند و تکامل این طوفانهای فضایی را زیر نظر بگیرند. پس خانم میهو به همراه گروهی از محققان، اطلاعاتی که از نقاط مختلف منظومه شمسی بدست میآیند را جمع آوری و تحلیل میکنند. با این کار، تحقیقات آنها نشان میدهد، که در واقع، طوفانهای خورشیدی شکلی عمومی دارند، و اینکه این شکل عمومی با فاصله گرفتن طوفان از خورشید باز میشود و تغییر می کند. این موضوع خود کلید ساختن ابزارهایی برای پیشبینی شرایط جوی فضایی است.
طوفان خورشیدی که نمایی دیدنی به نام شفق قطبی در آسمان قطب پدید میآورند.
برگرفته از وب سایت : TED
ثبت ديدگاه